Skip to main content

Funderar ni på att investera i pallsystem? Tio saker att tänka igenom innan ni investerar

När företag fattar investeringsbeslut är det viktigt att alternativen övervägs – det gäller även vid investering i pallsystem till företagets lager.

10 Tips Pallet RackingOm ni inte gör en noggrann genomgång av verksamhetens logistik och undersöker vad som bäst tillgodoser era behov kan investeringen resultera i slöseri med både tid och pengar.

Om ni investerar i fel typ av pallsystem kan det faktiskt få negativ effekt genom att lagerarbetet försvåras eller processhastigheten minskar.

Att skapa rätt lagerlösning och investera i rätt pallsystem kan vara skillnaden mellan en sömlös och effektiv lagerverksamhet och en process som motarbetar företagets arbetsflöde. Experter på förvaringslösningar kan bedöma vilket pallsystem som passar bäst i varje enskild miljö.

Vi har listat tio viktiga faktorer som du bör fundera kring innan ni tar det där viktiga steget och investerar i ett pallsystem.

10 Tips Pallet Racking1. Hur stor budget har ni?

Det här bör vara första steget i alla affärsbeslut. Det är viktigt att tillräckliga medel avsätts för pallsystemet. Tänk också på att det billigaste alternativet inte nödvändigtvis är det bästa. Lågkostnadslösningar är ofta inte tillräckligt mångsidiga och anpassningsbara för att kunna byggas ut och förändras i takt med att verksamhetsbehoven ändras. Ni kanske snart måste börja om från början med en helt ny lösning, vilket innebär att den ursprungliga besparingen går förlorad.

2. Vad måste pallsystemet kunna göra?

Det finns många olika typer av pallsystem som fyller flera olika funktioner. Därför är det viktigt att först definiera syftet och sedan välja en lösning som tillgodoser dessa behov. Vad vill ni att pallsystemet ska göra? Vilken typ av varor hanterar ni? Hur ofta behöver ni komma åt varorna? Alla dessa uppgifter måste inhämtas och analyseras innan en lämplig lösning kan föreslås.

3. Hur ser planritningen och lagerlokalen ut? 

Lagerlokaler kan ha många olika former och storlekar och varierande golvyta. Det är viktigt att lokalerna ritas upp noggrant, med exakta mått, samt med åtkomstpunkter, dörrar och fönster tydligt markerade.

I det här skedet rekommenderar vi att ni tar hjälp av en lagerlösningsexpert, som inte bara kan bedöma vilket pallsystem som är bäst, utan även hur lagerlokalen bör utformas för att arbetsflödet och funktionaliteten ska optimeras.

4. Hur hög är lagerlokalen?

10 Tips Pallet Racking

Titta inte bara på planritningen, utan ta även med det vertikala utrymmet i beräkningen.

Våra experter tänker och arbetar alltid tredimensionellt, d.v.s. de tittar på både planritningen och höjden och utformar sedan ett pallsystem som utnyttjar hela utrymmet på bästa sätt.

I vissa fall kan man dubbla lagerkapaciteten genom att använda hela lagerlokalens höjd.I dessa fall måste dock även andra relaterade kostnader – t.ex. kranar och lyftutrustning – tas med i beräkningen.

5. Vilken typ av pallåtkomst behöver ni?

Om ni hanterar varor som ni behöver komma åt ofta måste detta tas med i beräkningen när ni väljer pallsystem. Om ni bara behöver komma åt varorna då och då kanske det finns en annan lösning som passar bättre.

Genom åren har vi haft kontakt med många företag som kämpar med sin lagerlogistik på grund av att de inte har tagit hänsyn till hur ofta de behöver komma åt sina varor.

10 Tips Pallet Racking6. Tänk på säkerheten

I alla arbetsmiljöer – inte minst i lagerlokaler – är medarbetarnas hälsa och säkerhet viktiga faktorer. Ett lager kan vara en högtrafikerad och potentiellt farlig plats med människor, fordon och stort gods som flyttar runt i lokalen samtidigt.

Det är viktigt att det pallsystem ni väljer inte bara håller hög standard, utan också installeras på rätt sätt. Därefter måste pallsystemet genomgå årliga säkerhetskontroller så att säkerhetsnivån upprätthålls.

7. Se framåt

När ni väljer pallsystem bör ni inte bara fokusera på dagens behov, utan även fundera kring framtida behov och verksamhetens planerade utveckling. Om ni tror att verksamheten kommer att förändras gör ni klokt i att investera i en lagerlösning som kan växa och förändras i takt med företaget. Ni bör överväga ett mångsidigt pallsystem som kan anpassas efter olika produktstorlekar och användningsområden.

Utan ett framåtblickande perspektiv kanske ni investerar i ett pallsystem som ni blir tvungna att byta ut några år senare. Mångsidighet och anpassningsbarhet är nyckeln.

8. Vilken lagerlösning använder ni idag?

10 Tips Pallet RackingHittills har vi fokuserat på nya pallsystem, men det är precis lika viktigt att titta på vad man redan har i termer av förvaring. Ni kanske redan har ett lager som fyller önskat syfte och kan investera i kompletterande extraförvaring?

Titta också på all annan lagerutrustning. Vilka fordon (t.ex. gaffeltruckar) har ni eller planerar att köpa? Ett pallsystem måste ge plats för dessa.

Ni kanske också behöver byta eller justera belysningen så att den fungerar bra med den nya förvaringslösningen.

9. Hur slittåligt måste pallsystemet vara?

Olika lager har olika krav och därmed varierar behoven i fråga om lagerlösningens slittålighet. Om pallsystemet måste tåla extrema förhållanden (t.ex. minusgrader) måste det vara tillräckligt robust för att klara det..

Och hur lång livslängd måste lagerlösningen ha? Planerar ni att behålla den under många år, eller är syftet mer kortsiktigt? Måste pallsystemet vara skalbart eller kan det ha fast utformning? Era svar på dessa frågor påverkar valet av pallsystem.

10 Tips Pallet Racking10. Ta hand om er lagerinredning

När lagerlösningen väl är på plats måste den underhållas. Därför rekommenderar vi att ni väljer en lösning som det är lätt att få tag i reservdelar till och som det finns experter för som kan kallas in för att utföra nödvändigt underhålls- eller reparationsarbete. Den som tillhandahåller er lagerlösning måste med andra ord kunna erbjuda löpande support och underhåll av god kvalitet. Annars kan det, som sagt, visa sig att ni har gjort en dålig investering.

Vi hoppas att detta besvarar en del frågor om vad man ska tänka på innan man investerar i ett pallsystem. Om du vill ha mer information eller prata med våra experter får du gärna kontakta oss!

 • 14139
  2024-05-06

  Hållbarhetsrapport 2023

  Vi är glada att presentera vår årliga hållbarhetsrapport 2023, som dokumenterar koncernens omfattande framsteg och prestationer inom området hållbar utveckling. Rapporten understryker vårt pågående engagemang för miljöskydd, sociala ansvar och framgångsrika företagsstyrning.
 • 11524
  2024-04-15

  Begagnad hissautomat säljes

  Miljösmarta företag ser fördelarna med att köpa begagnade lagerautomater för att utöka lagringsutrymmet i befintliga lokaler.
 • 13220
  2023-04-20

  LogiMAT 2023

  Kom och se våra automatiserade lagringssystem i aktion den 25-27 april i Stuttgart. Upptäck fördelarna med effektiv lagring, exakta lagernivåer, felfri och snabb plockning. Oavsett om du är intresserad av våra lagermaskiner eller vill veta mer om våra andra lagersystem. Vi kommer att vara på plats för att berätta mer. Våra lösningar utvecklas efter dina individuella behov, så kom och träffa oss.
Senaste nytt