Skip to main content

Constructor löser ett tungt problem för Aritco Lift

Kund: Aritco Lift AB
Plats: Sverige
Produkter: Pallställage Push-back

Förvaringsbehov

Push Back - Constructor Sverige AB

Med blomstrande försäljning behövde den prisbelönta hisstillverkaren Aritco expandera sin lagerkapacitet. 

Ett av deras problem var att artiklar stod på golvet i form av bulklagring, något som gav begränsad översyn och åtkomst. Det var mycket svårt när de behövde hämta något som stod längre bak.

De kontaktade Constructor för att be om hjälp att utforma den perfekta lagerlösningen, inte bara för sina hissar, som väger 1,1 ton per styck, utan även den extra ramen, som väger 500 kg och bågen, som väger 600 kg.

Förvaringslösning

Constructors team tillbringade tid med kunden för att granska de mycket specifika krav som så tunga objekt ställer. Ett antal lagermetoder granskades vid studiebesök där de kunde se hur de olika metoderna fungerar vid vanlig användning.

Efter att först ha tittat på förvaringsprincipen först-in-först-ut (FIFO) och satellitvagnar, valde Aritco ett Push-back ställage då det innebar extra fördelar, såsom att man sparar in en truck-korridor, vilket ger plats för fler pallar.

Push-back passar särskilt väl för bulkvaror som kan lagras på pallar enligt principen först-in sist-ut (FILO). För detta används speciella kanaler med stålbanor som lutar cirka 4 % och är inbyggda i pallstället P90. En efter en kan upp till tio pallar skjutas in i dessa kanaler och när en pall lyfts ut kommer de övriga att rulla fram automatiskt. 

Push Back, Artico Sweden

Constructor skapade en specialanpassad variant för Aritco och nu förvaras färdiga hissar på specialbeställda pallar med måtten 1200 x 2400 mm. Hissen placeras noga på pallen så att den inte hamnar utanför pallens ytterkanter – på så sätt undviks skador på lackerade detaljer under lagringen.

Pallen placeras därefter med trucken på en vagn i en sektion. Varje sektion har tre pallpositioner på djupet, två på vagnar som trycks bakåt när de är lastade medan den sista vagnen står direkt på balknivån.

En speciallösning med 3 balkar med en extra balk som stöd för de tunga pallarna gör att lasten fördelas jämnt. Ett bakre nät har monterats på de högre nivåerna för att förhindra att en pall av misstag knuffas ned från pallstället. 

The result

Push Back, Artico Sweden"Vi är mycket nöjda med denna lösning för våra färdiga varor. Det är ett perfekt svar på våra behov och våra krav, och vi har fått utmärkt support och stöd från Constructor.
En annan stor fördel är att vi nu har lagringskapacitet som kommer att räcka under många år framöver. När företaget växer snabbt är det viktigt att vi inte behöver bygga ut lagret en gång till alltför snart. Just nu tillverkar vi 2 750 hissar per år och vårt lager rymmer 4 000." - Fredric Gülich Lagerchef.

Om Aritco Lift AB
Aritco är en prisbelönt tillverkare av plattformshissar och villahissar. Med cirka 90 anställda och en omsättning kring 300 miljoner kronor levererar Aritco hissar till både den publika och den privata marknaden över hela världen. Genom sitt nätverk med över 140 distributörer har Aritco installerat fler än 25 000 hissar i över 40 olika länder.