Skip to main content

Iittalas distributionscentral är inifrån och ut utformad av Kasten

Kund: Iittala Group
Plats: Finland
Produkter och tjänster: Pallställ, utrymmesplanering och utformning

Iittala började sin bana som ett företag som skapade vackra produkter i sitt glasbruk. I dag har deras verksamhet expanderat till att erbjuda kompletterande föremål, såsom keramik, bestick och textilier som för in njutning och glädje i vardagslivet. Under hela sin historia har företaget behållit tyngdpunkten på den framstegsvänliga filosofin hos företagets stjärndesigner, Kaj Franck och Alvar Aalto.

Förvaringsbehov

Pallställ - Constructor Sverige AB

Iittala säljer sina varor över hela Europa och i arabvärlden, Japan och USA och behövde en distributionscentral för att betjäna all denna distribution världen över. Beställningar tas emot via olika försäljningskanaler, inklusive direktförsäljning online.

Storleken på dessa beställningar och deras slutdestinationer innebar att Iittala-teamet som ansvarade för planeringen av distributionscentralen var särskilt angeläget att finna en lagerlösning som kunde ge nöjda kunder på ett kostnadseffektivt sätt för alla typer av kunder.

Företagets fokusering på design och funktion märktes även i deras uppdragsbeskrivning för konstruktionen av lagret. För att kunna utnyttja utrymmet optimalt fick ingenting byggas förrän den inre konfigurationen var färdig. I egenskap av specialist på detta område var Kasten ett naturligt val av leverantör för leverans och installation av Iittalas system.

Förvaringslösning

För Kastens team var det ett drömläge att arbeta med ett så framsynt företag. De kunde utforma ett pallsystem och en layout som inte stördes av några betongpelare eller andra hinder.

Pallställ - Constructor Sverige AB

De kunde fastställa de effektivaste korridorbredderna, ge råd om vilken lagerhöjd som vore effektivast för Iittalas förvaringsbehov, hur många pallar och det bästa sättet att dela in pallställen. Efter att man kommit överens om Kastens ritningar kunde byggarna påbörja sitt arbete.

När infrastrukturen var klar kunde Kastens team börja arbeta direkt. Det 7,6 m höga pallstället, som rymmer 22 800 pallar och omges av gavelskydd och tunnelskydd, delades upp i fyra europa-pallsektioner. Då alla balkar har samma bärkraft gick det att uppnå imponerande lastnivåer:

  • Last/nivå 3 000 kg
  • Last/sektion 15 000 kg
  • Last/FIN-pall max. 1 000 kg
  • Last/EUR-pall max. 750 kg

 

The result

"Iittalas starka tro på god formgivning och funktion var avgörande för projektets framgång. Det faktum att de bjöd in Kasten för att planera utrymmet redan innan det byggdes var inspirerande. Formgivning inifrån och ut innebär att den nya distributionscentralen är långt effektivare, och även säkrare, än allt de hade tidigare."

Om Iittala

Iittalas historia sträcker sig tillbaka till år 1881, då ett glasbruk grundades i en by med samma namn i södra Finland. De första åren producerade Iittala blåst, gjutet, polerat, målat och etsat glas enligt kontinentala förebilder. I början av 1900-talet var serviser rikt dekorerade med utsmyckningar. Iittala var ett av de första företagen som gick över från dekorativa serviser till funktionella och estetiskt tilltalande objekt med inspiration från progressiv skandinavisk design. www.Iittala.com