Skip to main content

Kompaktlager ger en fördubbling av pallplatserna i jämförelse med pallställ i standardutförande

Företag: Jula AB
Plats: Skara 
Produkter: Mobila pallställ MOVO

1985 öppnades det första Jula varuhuset med kombinerat huvudkontor och lager i Skara. Sedan dess har det bara gått åt ett håll för Jula - och det är uppåt. Idag har Julas lager förvandlats till ett enormt centrallager med en lagerkapracitet på ca 220 000 pallplatser. 

Mobila Pallställ MOVO - ConstructorJula valde Mobila Pallställ MOVO som pallsystem för att uppnå högsta möjliga fyllnadsgrad och för att kunna ha en koppling mellan MOVO-anläggning och det egna WMS-systemet. 

Jula projektet är på många sätt en unik leverans och installation, t ex har 7 500 meter räls gjutits in i golvet, bilvägar har flyttats och under långa perioder har det dagligen anlänt leveranser med material till Constructors montageteam på plats.   

Förvaringslösning

Mobila Pallställ, JULA - ConstructorJula valde Mobila Pallställ MOVO som pallsystem på rekommendationer från Constructor, för att uppnå högsta möjliga fyllnadsgrad och ha en koppling mellan MOVO-anläggning och det egna WMS-systemet. 

Julas kompaktlager ger nästan en fördubbling av pallplatserna i jämförelse med pallställ i standardutförande. Och tack vare Julas takhöjd på 10,3 meter har man kunnat stapla sex pallplatser på höjden i de flesta utrymmen.

MOVO-systemet är elektriskt styrt och består av pallställ på vagnar som körs på ingjutna golvräls. Varje vagnsektion klarar laster på upp till 24 ton och vagnarna kan göras hur långa som helst, vilket i teorin kan ge oändlig last. MOVO-vagnarna styrs av ett kontrollsystem från Siemens, och det är tekniker från Constructor fabrik i Tyskland som har utvecklat modulen mellan Siemens-systemet och Julas WMS. 

”En väldigt viktig del i det här projektet har varit att Constructor varit med från starten av byggprojektet, i nära samarbete med totalentreprenören Peab, när det gäller kvalitetssäkring. Golvkvaliteten är otroligt viktig med en MOVO-installation och det lade vi ner mycket tid på. Grundarbetet har varit bra och det har varit viktigt att få det hela att flyta. Vi har kunnat ta ställagen i drift löpande, vilket betyder att vi har kunnat hantera alla barnsjukdomar allt eftersom. Det har känts väldigt stabilt och tryggt att Constructor varit på plats.” 
Lennart Karlsson, Logistikchef, Jula

Om Jula:

Jula är ett familjeföretag i stark expansion. Sortimentet vänder sig till gör-det-självaren. Här kan hus- och stugägare, hemmafixare och hantverkare hitta det mesta. 

Jula startades 1979 på gården Jultorp i Västergötland. I oljekrisens spår börjades allt med tillverkningen av Julakapen. 2015 invigs Julas nya centrallager i Skara. Det nya lagret är därmed ett av världens största i sitt slag med en yta på 150 000 m2. Idag har Jula omkring 3 000 anställda, 90 varuhus och omsätter ca 6 miljarder SEK.

www.jula.se