Skip to main content

Toppmodern inomhusodling med Pallet Shuttle

Företag: Ljusgårda AB
Plats: Tibro
Produkt: Pallet Shuttle

Ljusgårda i Tibro levererar sallad som finns tillgänglig i handeln inom 24 timmar efter skörd, en viktig del av odlingen genomförs i Constructors Pallet Shuttle system.

Odlingsprocess - från frö till färdig sallad

Ljusgårda Shuttle Farming

Ljusgårdas odlingsanläggning använder endast förnyelsebara energikällor och dom styr luft, ljus och vatten i varje steg av odlingsprocessen för att skapa rätt temperatur och luftfuktighet för varje planta genom hela växtprocessen.

I första steget av odlingsprocessen placeras fröerna i pluggbrätten (84 odlingspluggar/brätte) tillsammans med kokosfibrer och torv. Pluggbrättena placeras därefter i odlingspaletter och körs sen in ett värmerum med hög luftfuktighet för att ge fröerna bästa möjliga växtstart. Efter ett dygn i värmerummet flyttas sen odlingspaletterna över till Constructors Pallet Shuttle system.

Pallet Shuttle konfiguration

Shuttle-systemet som Constructor har levererat till Ljusgårda består av fyra separata djupstaplingssektioner. Varje sektion är 37 m djup och består av fyra odlingsnivåer, i varje Shuttle-kanal kan det lagras 43 odlingspalleter i djup. Systemet hanteras av 2 Shuttle-vagnar, som flyttas mellan kanalerna när i- och urlastning av plantor sker.

Ljusgårda Shuttle Farming

Mellan varje ställagesektion finns det servicegångar som gör det möjligt för personal att fysiskt nå varje separat planta under förodlingstiden. Bevattning, dränering och ljussättning sköts automatiskt och finns integrerad i Shuttle systemet. Plantorna förses med ljus och vatten under 18 timmar per dygn, övrig tid får dom vila.

Plantorna är placerade i Shuttle-systemet omkring 2 veckor och när dom nått cirka 8 cm transporterar Shuttle-vagnen ut odlingspaletterna och därefter fortsätter odlingen i hålade vertikala odlingsrör. Efter ytterligare 2–3 veckor är det dags för skörd. När salladen skördas kapas dom av från odlingsrören och skickas därefter direkt till tvätt och sen vidare direkt ner i salladspåsen för omgående transport ut till butik.

Ljusgårda Shuttle Farming

Pallet Shuttle är ett halvautomatiskt tätpackningssystem och används normalt för hantering av pallgods, men i Ljusgårdas fall är det inte pallar utan specialanpassade odlingspaletter som placeras direkt i ställaget.

Förflyttningen av odlingspaletterna i ställaget sköts uteslutande av Shuttle-vagnen och paletterna hanteras endast manuellt med truck när en odlings-batch lastas in eller ut från systemet.

Driftsäkert och med integrerade system för ljus, vatten och dränage har Pallet Shuttle anpassats till ett utomordentligt säkert och bra förkultiveringssystem hos Ljusgårda.

Om Ljusgårda

Ljusgårda Shuttle FarmingLjusgårda är ett prisat och omskrivet företag som startades som ett garageprojekt i Tibro 2017. Idag har företaget växt till ett bolag med ett 50-tal anställda och driver en toppmodern inomhusodling i en 7000 kvm stor industrilokal. Lokalen har renoverats och uppgraderats till en klimatcertifierad inomhusodling det senaste året.

Ljusgårda har som vision att verka för att Sverige ska bli mer självförsörjande och mindre beroende av klimatbelastande importer och vi på Constructor är väldigt stolta över att dom valt ett Shuttlesystem från oss för sin odlingsprocess.

Mer information om Pallet Shuttle system finns här.