Skip to main content

Lean-produktion och hälsa och säkerhet hos Meneta 

Kund: Meneta
Plats: Odense, Danmark
Produkter: Utdragsenheter, Pallställ

Förvaringsbehov

Utdragsenheter - Constructor

Meneta är underleverantör till fordonsindustrin. Det grundades i Danmark 1953 och är ett av endast en handfull företag i hela världen som specialiserar sig på produktion av originaldelar till bromssystem. Företaget är experter på tillverkning av plattor för bromsbackar och mellanlägg för elimination av vibrationer och buller, och de har nyligen även börjat erbjuda fler fordonskomponenter och tillbehör.

Meneta såg nyligen över förvaringen och hanteringen av sina tunga verktyg. De upptäckte att förvaringslösningen de använde för verktygen orsakade problem eftersom verktygen förvarades för högt upp för de anställda att kunna hantera dem korrekt. Detta var oacceptabelt för ett företag som lägger stor vikt på Lean-produktion samt hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

De valde Constructor som ett sätt att förbättra både och.

Förvaringslösning

Teamet från Constructor tillbringade tid med arbetslaget för att förstå den befintliga processen. De kunde själva se att man i produktionen behöver byta verktyg 80 gånger per vecka. Verktygen är tunga och är inte lämpliga för lyft med kran, vilket innebär att de fysiskt måste knuffas över från stället till en verktygsvagn.

Undersökningen ledde till att Constructor tog fram en skräddarsydd lösning, en speciell, utdragbar bricka som var utformad utan kanter. Denna konstruktion gjorde att utdragsenheten kunde dras fram och placeras intill verktygsvagnen på samma höjd som utdragshyllan. Sedan kunde verktyget enkelt knuffas/dras från brickan till verktygsvagnen.

Meneta, Denmark

Utdragshyllan kunde sedan skjutas tillbaka in i stället samtidigt som verktyget fördes till produktionslinjen. Nu har totalt 40 utdragshyllor installerats, i ställage som är 10500 mm x 1200 mm djupa. Tack vare den nya lösningen har man fått bättre ergonomi i hanteringen och frigjort utrymme för en ny produktionslinje.

"Vi har fått bättre funktionalitet och våra operatörer är mycket nöjda med lösningen. Verktygshanteringen har underlättats betydligt och det har blivit enklare att hitta rätt verktyg. I slutänden innebär det att vi lyckats optimera omställningstiderna i vår produktion, vilket leder till högre produktivitet och effektivitet." - Søren Jørgensen, projektingenjör, Meneta

Om Meneta

Meneta, med säte i Odense, är en global organisation med ca 2000 anställda. Det har helägda fabriker och provningsanläggningar i Danmark, USA, Tyskland, Kina och Indien och hjälper kunder i fler än 75 länder över hela världen.

www.meneta.com