Skip to main content

Constructor har receptet för ökat lagringsutrymme och förbättrad effektivitet

Företag: Santa Maria
Plats: Kungsbacka
Produkter: Smalgångslager, Pallet Shuttle och Pallställ

Förvaringsbehov

Santa Maria är en del i finska livsmedelskoncernen Paulig Group och är idag norra Europas största smaksättningsföretag med 900 anställda i 13 länder.  Företaget importerar kryddor och smaksättare från hela världen och distribuerar till kunder över hela Skandinavien och Baltikum. När företaget byggde nytt distributionscenter i Kungsbacka behövde de lagerlösningar för varje lager- och hanteringszon, totalt behövdes omkring 30 000 pallplatser.

Förvaringslösning

Smalgångslager P90 - ConstructorDistrubutionscentralen är indelad i olika zoner; in-/utleverans, buffertlager, plock- och råvarulager. Varje zon behövde sitt unika pallsystem för att uppnå högsta effektivitet och bästa lagerlogistik. I buffertlagret installerades ett 12 m högt Smalgångslager med 19 000 pallplatser, för att maximera lagringsutrymmet.

Lagret hanteras av 4 smalgångstruckar som hämtar/lämnar pallar från terminalplatserna på ställage gavlarna.

Pallet Shuttle - Constructor


På plocklagret blev Pallställ i standardutförande med buffertlagring på de övre nivåerna en användbar lösning som tillgodoser både plockhantering och förvaringsbehov.

I råvarulagret installerades det ett Shuttle system med 2 satellitvagnar för, lagersystem har en lagringskapacitet på 1008–1386 pallplatser, beroende på pallstorlek och fungerar enligt LIFO (Last-In, First-Out) principen. 

Vi har använt Shuttle i mer än 20 år och det är mycket lämpligt system för vår hanteringsmetod. Vi kan till exempel. ta emot 2 container med svart peppar som vi lagrar i systemet tills de ska användas. Ingen plockning under tiden, och då är ett Shuttle system perfekt. Vi sparar dessutom utrymme med en Shuttle jämfört med vanliga ställage”. Säger Björn Zelander på Santa Maria.

Om Santa Maria

I början av 1900-talet var Nordfalks en liten kryddhandel i Göteborg. I dag är Santa Maria norra Europas största smaksättningsföretag, med drygt 900 anställda, och en del i finska livsmedelskoncernen Paulig Group.

www.santamaria.se