Skip to main content

Vägvisare till en optimal lagerlösning

Hur inreder man ett lager för att få den optimala lagerinredningen? Svaret är enkelt - du måste göra ett grundligt förarbete:

Den här guiden tar dig igenom:

 • Detta måste du veta om din lagerbyggnad
 • Detta måste du veta om dina varor
 • Varför du ska planera framåt
 • Budgetens betydelse för valet av lagersystem

 

Detta bör du veta om din lagerbyggnad

Oavsett om du vill ha den optimala förvaringslösningen för ett befintligt lager eller om du behöver bygga ett nytt lager är det viktigt att du har exakta mått och data om byggnaden. Detta gäller inte bara höjd, bredd och djup, utan också för byggnadsspelare, såväl som tekniska installationer som ventilation. 

Därefter måste du undersöka golvet. Har den en plan yta? Och när man kommer upp i höga sektionsbelastningar på över 20 ton / sektion är det en bra idé att kontrollera golvets lastkapacitet. Nästa steg är att undersöka golvkvalitén - är betong eller asfalt, för det spelar stor roll. Asfaltgolv kan vara kritiskt oavsett belastning. 

Undersök även placering av grindar och dörrar i lokalen då de kan påverka layouten. Man har sett tidigare att en väl fungerande lagringsenhet får flaskhalsar eftersom man har missat placering för en port eller dörr. Kontrollera också storleken på transportområdet. Här är ytterligare en risk för flaskhalsar om man inte får in / ut varorna tillräckligt snabbt.

 

Detta bör du veta om dina lagrade varor

Nästa sak att titta på är de varor och artiklar du behöver förvara. Är det enbart pallgods eller har du också varor i kartonger? Har du bara halv- eller hela pallar, eller har du också smågods att plocka. Det är också viktigt att veta vikten på varorna för att kunna beräkna dimensionen på ställagen. Vad använder du för typ av pallar? EUR-pallar är utformad för att användas om och om igen och anses vara den mest effektiva godsbäraren, men passar den dina behov?

Kategorisering av de lagrade varorna är en annan viktig parameter för att uppnå en optimal lagerinredning. Ofta kan man tillämpa 80/20-regeln, nämligen att 20% av de lagrade produkterna står för 80% av omsättningen. Här kan det vara en bra idé att göra en ABC-analys av dina produkter. Den visar vilka som är dina viktigaste artiklar och som därför bör lagras för enkel och snabb åtkomst. Men det kan också visa vilka produkter som är olönsamma, vilket är minst lika viktigt.

En annan viktig faktor är om du lagrar produkter med det bäst-före-datum. Då behöver du en FIFO-lagringslösning som garanterar automatisk lagerrotation. FIFO står för First-In, First Out, och uppnås oftast genom varorna lagras in på ena sidan av ställaget och plockas ut på den andra.

 

Planera för framtiden

I din strävan efter det perfekta lagret ska du inte bara fokusera på dina nuvarande behov utan också titta på dina planer för framtida tillväxt. Ökad omsättning är vanligtvis lika med ökade behov av lagringskapacitet, och det är därför viktigt att ha en lösning som kan växa och förändras efter dina framtida behov.

 

Budgetens betydelse för valet av lagerlösning

Vissa tror att det viktigaste i strävan efter optimal lagerlösning är hur mycket pengar du har i din budget. Och det är också sant att det är viktigt att avsätta tillräckliga resurser till din investering. Men med det sagt är den optimala förvaringslösningen inte lika med en enorm investering, den beror helt på förhållandena.

Det är lika viktigt att hitta den optimala förvaringslösningen för det lilla lagret som för det stora centrallagret. I alla förekommande fall rekommenderas det att vara realistisk i förhållandet mellan budget och önskemål och behov för ditt lager. Kanske betyder din budget att du måste kompromissa med parametrar som kvalitet och flexibilitet. Alternativt kan en dyrare lösning bli motiverad eftersom du vinner på andra parametrar.

Ovanstående är några av de faktorer som vi tycker man bör ta en titt på i strävan efter en optimal lagerinredning. Men det finns också andra parametrar som volymutnyttjande, halv- eller helautomatisk förvaring, eller lagersystem som kan bidra till att minska energikostnaderna och det är alltid viktigt att prioritera lagersäkerheten, både för personal och varor.

 

 • 14139
  2024-05-06

  Hållbarhetsrapport 2023

  Vi är glada att presentera vår årliga hållbarhetsrapport 2023, som dokumenterar koncernens omfattande framsteg och prestationer inom området hållbar utveckling. Rapporten understryker vårt pågående engagemang för miljöskydd, sociala ansvar och framgångsrika företagsstyrning.
 • 11524
  2024-04-15

  Begagnad hissautomat säljes

  Miljösmarta företag ser fördelarna med att köpa begagnade lagerautomater för att utöka lagringsutrymmet i befintliga lokaler.
 • 13220
  2023-04-20

  LogiMAT 2023

  Kom och se våra automatiserade lagringssystem i aktion den 25-27 april i Stuttgart. Upptäck fördelarna med effektiv lagring, exakta lagernivåer, felfri och snabb plockning. Oavsett om du är intresserad av våra lagermaskiner eller vill veta mer om våra andra lagersystem. Vi kommer att vara på plats för att berätta mer. Våra lösningar utvecklas efter dina individuella behov, så kom och träffa oss.
Senaste nytt